Üdvözöljük!

16 oldalas akkreditált szakmai folyóiratunk, amely az Art., az áfa, az szja, a társasági adó, a járuléktörvény, a társadalombiztosítás, az illetékek, a környezetvédelmi termékdíj és az adóellenőrzés témaköreit és aktuális változásait adónemenkénti tematikus bontásban, gyakorlatias módon dolgozza fel.

Kiváló szerzői csapatunkat a NAV prominensei mellett nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorló adószakértők alkotják, hogy Ön mind a két oldalról megkapja a legfrissebb információkat ezáltal is biztosítva, hogy mindig naprakész legyen.

 

 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next

Nyílt végű pénzügyi lízing

Kérdés

Cégünk nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit venne. Az első lízingdíj a bruttó vételár 60 %-a, a többi 2 évig havonta fizetendő. A maradványérték a bruttó vételár 15%-a. Levonható-e az ÁFA az első és további részleteknél?

Válasz

Nyílt végű pénzügyi lízing az Áfa tv. 259. § 4. pontja szerint bérbeadásnak,- vételnek minősül.

Tovább

Munkavállalók szabadidős tevékenységét szolgáló eszköz adózása

Kérdés

Társaságunk szeretne ping pong asztalt venni /kb. 60.000,- Ft értékben/. Rendelkezünk olyan helységgel, amibe beállíthatnánk, és dolgozóink munkaidő után használhatnák.

A kérdésem az lenne, hogy milyen adó vonzata, illetve, hogy lenne-e egyáltalán adóvonzata. A vállalkozás érdekében felmerült költségként könyvelhetem-e, az áfát levonhatom-e?

Válasz

Az Szja tv. 1. sz. mellékletének 8.7. pontja szerint adómentes juttatásnak minősül, ha bármely sportintézmény (pl. uszoda, fitness centrum) fenntartója az ott szervezett sportrendezvényre (pl. versenyre, de nem edzésre, szabadidősportra) ingyenes belépést biztosít a résztvevőknek.

Tovább

Cég ingatlanvásárlása magánszemélytől

Kérdés

Általunk könyvelt cég magánszemélytől ingatlant vásárol.

Úgy veszi meg az ingatlant a magánszemélytől, hogy havonta fizet részletekben és pár év múlva, amikor kifizette a teljes vételárat, akkor kerül a tulajdonába az ingatlan.

 

Tárgyi eszközként akkor kerül a cég könyvelésébe, amikor teljesen kifizette a vételárat, addig követelésként tartanám nyilván a fizetett havi törlesztéseket.

Ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy jogilag nincs akadálya az ügyletnek.

Önök látnak adókockázatot a cég vagy a magánszemély részéről az ügyletet érintően?

Válasz

Az Szja tv. 59. §-a szerint az ingatlan átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést  az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

Tovább

SZJA kötelezettség részvényopció lehívásánál keletkező árfolyamnyereség esetén

Kérdés

Egy magyar magánszemély alkalmazottként dolgozik Magyarországon egy USA székhelyű vállalat magyarországi leányvállalatánál (a leányvállalat magyar adószámmal rendelkezik).

Az anyacég a leányvállalat dolgozóinak saját részvény-opciót ajánlott fel 2009. és 2011. évben. Ezt az opciót az alkalmazott lehívta 2015. évben és eladásra kerültek ezek a vállalati részvények az amerikai tőzsdén.

3 ügylet (GRAND) volt: 

  GRANT 1 GRANT 2 GRANT 3  
darab szám: 333 1000 333  
beszerzés dátuma: 2009.02.17 2011.02.15 2009.08.17  
beszerzési érték: -599,40 USD -15 910,00 USD -1 481,85 USD  
eladás napja: 2015.11.03 2015.11.03 2015.11.03  
eladás értéke: 8 383,77 USD 25 176,50 USD 8 383,77 USD  
Felmerült költségek: -9,12 USD -27,49 USD -9,12 USD  
Jövedelem: 7 775,25 USD 9 239,01 USD 6 892,80 USD 23 907,07 USD

A 23.907,07 USD-t kiutalták a saját devizaszámlájára 2015.11.09-én.

Kérdések:

-          SZJA bevallásban a külön adózó jövedelmek körében árfolyam-nyereségből származó jövedelemnek minősül?

-          milyen és melyik napi árfolyamon kell átszámolni a jövedelmet?

Tovább

Kár ellentételezésére kiállított számla áfavonzata

Kérdés

Cégünk bontási tevékenység során robbantást végzett, aminek következtében kárt okozott a bontási terület szomszédságában lévő épületben.

A károsult épület egyik fala szinte ledőlt, vezetékek szakadtak el, az épületben lévő termelő gépek károsodtak, számítógépes hálózat sérült.

A kárt alvállalkozónk okozta, aki közvetlenül megtérítette a kár összegét a cégnek.

 

A károk helyreállítása idejére a cég ebben a csarnokban üzemszünetet rendelt el.

Az üzemszünet miatt a feldolgozandó árut át kellett szállítaniuk másik csarnokba, ami miatt többlet üzemanyag költség, túlóra, többlet bérmunka (logisztika) költségük keletkezett.

Ezen költségeket a cég áfá-val növelten átszámlázta nekünk, amit mi tovább számláztunk az alvállalkozónknak.

Az alvállalkozónk az áfá-val növelt számlát nem fogadja be, arra való hivatkozással, hogy a kártérítés nem tartozik az áfa hatálya alá.

Úgy gondolom, itt nem csupán pénzösszeg megfizetésére kerül sor, hanem egy átszámlázott szolgáltatást fizetünk meg és számlázunk tovább, ami már adóköteles gazdasági eseménynek minősül (igaz ez nem az eredeti állapot helyre állítására irányul).

Cégünk valóban elkövette azt a hibát, hogy a továbbszámlázás során a „üzemszüneti kár”  továbbszámlázása megnevezés került a számlára.

A számlát helyesbítenénk „káreseménnyel kapcsolatos üzemszünet miatt felmerült költségek” továbbszámlázására.

Kérem, szíveskedjék annak megítélésében a segítségünkre lenni, hogy az alvállalkozónk jogosan kifogásolja-e a számlában az áfa feltüntetését, amennyiben a helyesbítő számlát kiállítjuk, abban Ön szerint felszámolhatjuk-e az áfá-t.

Tovább

Egyéni vállalkozó költségeinek bevallásban történő szerepeltetése

Kérdés

Pénztárkönyvet vezető egyéni vállalkozó költség számláit betehetem a teljesítési időpont szerinti időszaki ÁFA bevallásba, vagy csak akkor tehetem be az ÁFA bevallásba ha már kifizette a számlát?

Jól gondolom, hogy a költség számla nettó összegét csak akkor könyvelhetem a pénztárkönyvbe, ha már kifizette a számlát?

Tovább

Teendők látvány-csapatsportágnak történő Tao felajánlás során

Szeretnék választ kapni arra, hogy mennyiben változott a társasági adóból adható csapatsport támogatás menete az előző évhez viszonyítva. Két támogatási forma közül nem az adókedvezmény igénybevétele érdekelne, hanem a közvetlen támogatás a támogató szemszögéből.  ( Válaszukat köszönöm!  Maradt -e a maximum felajánlható támogatás mértéke, kiegészítő támogatás, 1 % utalása, NAV bejelentési kötelezettség stb.)

Válasz
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] rendelkezései alapján két különféle támogatási struktúra alapján nyújtható juttatás, támogatás a látvány-csapatsportágakban működő sport szervezetek részére.

Tovább

Önálló tevékenység adózása

Kérdés
Adószámos magánszemélyünk alkalmanként ovisoknak tart táncórát. Egyébként főállásban óvónő.

Hogyan kell meghatározni a jövedelmét ezekből az alkalmi bevételekből és milyen járulékokat kell neki fizetni az szja-n kívül?

Ebben az esetben nem Megbízási jogviszonyról van szó, csak szolgáltatást nyújt, amiről számlát bocsát ki magánszemélyeknek.

Ebben az esetben is értelmezhető, hogy a bevétel megszerzésénél vizsgálni kell azt, hogy biztosított-e?

Tovább

Közösségi adószám nélküli számla bevallása

Kérdés
Egy KFT egy vix.com nevű cégtől domain név regisztrációra és tárhely szolgáltatásra is számlát fogadott be. Egy amerikai cégről van szó, amely regisztráltatta magát ÁFA célból az EU-ban. Az általa közölt VAT ID (magyarul adó azonosító): EU442008405. A számlán ÁFÁ-t nem tüntetett fel. Az elektronikus kereskedelemről szóló 2002/38/EC direktívára hivatkozik. A könyveléskor azt gondoltam, ez egy közösségi szolgáltatás igénybevételről szóló számla, ugyanakkor a 15A60 bevallásba már nem tudtam beállítani, mert EU-val kezdődő eus adószám nincs, nem engedi kiválasztani a bevallás a kitöltéskor. Hogyan kezeljem ezt a számlát?

Tovább

Kapcsolti viszony egyéni vállalkozás estén

Kérdés
Kisadózó egyéni vállalkozó számlázna egy kft felé, ahol ő az ügyvezető. Eddig nem volt tulajdonos a kft-ben, de most szeretne 67%-os tulajdonrészt szerezni.

Ebben az esetben kapcsolt vállalkozásokról van szó, vagy mivel az egyéni vállalkozó nem tartozik a társasági adó tv. alá, ezért ebben az esetben nem áll fent a kapcsolt vállalkozás ténye?

Tovább

Egyesült Államokbeli partner részére nyújtott szolgáltatás bevallása

Kérdés
Amerikai ügyfelünk részére végzett munkánkkal kapcsolatban szeretném segítségüket kérni. A megrendelő (USA) számláját amerikai cégére kérte kiállítani (EUR-ban), de az áru tőlünk Hamburgba ment. Az Intrastat rendszerben ezt (szerintünk helyesen) 92-es ügyletkóddal németországi szállításként jelentettük (erről van fuvarokmány). A gondot jelenleg az okozza, hogy a partner nem rendelkezik uniós adószámmal és így a 15A60-as áfa jelentésbe nem tudjuk feltüntetni az ügyletet és ez eltéréshez vezet a statisztikai és a NAV-áfa adatok hivatali ellenőrzésekor (a termék német nyelvű, gyermekeknek szóló könyv, amely az amerikai vevő partner állítása szerint Németországban kerül értékesítésre).

Ha a 15A60-ason nem szerepeltetjük a tételt “csengetni” fog a hivatalok rendszere.

Mit tegyünk, hogy helyesen járjunk el a jelentésekben és bevallásokban?

Tovább

Külföldi gyártás megrendelése során felmerülő adók

Külföldi partnerünktől új típusú csomagolóanyagot rendelünk. Ehhez új formát kell készítenie, akkor gyártja le a partner az új csomagolóanyagot, ha az új öntvényforma "klisé" kialakításához hozzájárulást fizetünk, egy részének a költségét átvállaljuk. Ez kb. 19000 eur-t jelent. Milyen számlát kell adnia a partnernek, hogy ezt a költségeink között elszámolhassuk. Milyen költségként tudjuk ezt elszámolni? Milyen áfa és társasági adó vonzat merülhet fel?

Tovább

Hatósági lefoglalásból származó járművek beszerzése

Cégünk fémhulladék-nagykereskedelemmel foglalkozik.
2012.évben a Rendőr-főkapitányság árverést hirdetett lefoglalt gépjárművek értékesítésére. Az árverést megnyertük és 40 db gépjárművet megvásároltunk 24.000 Ft/db egységáron (ebből 37 db személygépkocsi). A gépkocsik még rendszámmal rendelkeztek, azok forgalomból való kivonatása a vevő feladata és költsége volt.
A Rendőrség a számláján áfá-t tüntetett fel, amelyet cégünk visszaigényelt. Az áfa felszámolását az indokolta, hogy a forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárműveket  hulladékként fordított áfá-val számlázni nem tudták.
Társaságunk az áfá-t visszaigényelte, mivel a vásárlás nem a gépjárművek személygépkocsiként való hasznosítása céljából történt, hanem roncsautóként kívántuk feldolgozni a járműveket. A számlát befogadás után a 15. főkönyvi számlára, mint befejezetlen beruházás könyveltük.

Tovább

Önellenőrzés megkezdésének határideje az ellenőrzés előtt

ÁFA kiutalás előtti ellenőrzésre időpontot egyeztettem telefonon az ellenőrrel szeptember 1-re. A bekért anyag összeállításakor vettük észre, hogy vannak mínuszos bejövő helyesbítő számlák, amelyek részletezése az M-es lapon nem történt meg és ezzel együtt az ÁFA bevallás 31. sorában, mint fizetendő ÁFA-t növelő tétel sem szerepel. A visszaigényelt összeg rendben van, ez lényegében egy kitöltési pontatlanság. A kérdés az, hogy beadhatok-e egy önellenőrzést szeptember 1-előtt. Tehát a telefonos egyeztetés ellenőrzés időpontjára, jelenti-e az ellenőrzés megkezdését, mert akkor már nem adható be önellenőrzés.

Tovább

Geodéziai felmérés

A geodéziai felmérési tevékenységet folytatunk, a vevőnk a fordított adózás alá tartozik, ebben az esetben vonatkozik-e rá az ÁFA tv. 142.§ -a?

Tovább
 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Kiküldetés fogalma

A kiküldetés fogalmát értelmező rendelkezés keretében Szja tv. 3. § 11. pontja határozza meg.

E jogszabályi rendelkezés 2016. augusztus 1-jétől módosult.

Tovább

Más közösségi tagállamban teljesülő ügyletről kiállított számlák tartalma

Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó (továbbiakban: vállalkozó) egy más közösségi tagállami hozzáadottérték-adó adóalany cég (továbbiakban: partner) részére olyan szolgáltatást teljesített, amely az Áfa tv. 37. § (1) bekezdésében foglalt, a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó főszabály alapján a partner gazdasági célú letelepedési helye szerinti közösségi tagállamban teljesül, vagyis nem tartozik az Áfa tv. hatálya alá.

Tovább

Munkavégzés utólagos kiszámlázása

Az adózók (továbbiakban: megrendelők) gyakran sérelmezik, hogy a részükre munkavégzésre irányuló szolgáltatásnyújtásokat teljesítő adóalanyok (továbbiakban: vállalkozók) a fenti ügyletek teljesítését követően bizonyos munkálatok (továbbiakban: munkálatok) elvégzéséről utólagosan (akár több év elteltével is) olyan számlákat bocsátanak ki, amelyeken a teljesítés időpontjaként a számlák kiállításának időpontját jelölik meg. A fenti számlázási gyakorlat esetében kérdésként merül fel, hogy a megrendelők milyen feltételek mellett kötelesek a kérdéses számlákat befogadni, illetve azok alapján a könyvelésüket, valamint az áfabevallásaikat korrigálni.

Tovább

Társasház tagja által bérbe adott helyiség használata kapcsán felmerült költségek bizonylatolása

Egy társasházi közösség (továbbiakban: társasházi közösség) magánszemély tagja (továbbiakban: tulajdonos) a tulajdonában lévő üzlethelyiséget bérbe adja egy cégnek (továbbiakban: bérlő). A társasházi közösség, illetve annak képviselője részéről kérdésként merülhet fel, hogy a fenti helyiség használatával kapcsolatos közüzemi költségekről és a helyiségre jutó közös költségről köteles-e a társasházi közösség a bérlő részére számlát vagy más bizonylatot kibocsátani.

Tovább

Számla kibocsátása perköltség megfizetése kapcsán

A bíróságok által a pernyertes félnek perköltség, illetve áfát is tartalmazó ügyvédi munkadíj címén megítélt összegek megfizetésére, megfizettetésére gyakran úgy kerül sor, hogy a pernyertes fél mint a perköltség jogosultja (továbbiakban: pernyertes fél) vagy annak ügyvédje kiszámlázza a perköltséget a pervesztes félnek (továbbiakban: pervesztes fél) vagy a pervesztes fél ügyvédjének.

Tovább

Kisvállalati adó választhatóságának feltételei 2017-től

2017-től a kisvállalati adó választhatóságának létszámhatára 50 főre nő (a jelenleg érvényes 25 fő helyett).

Tovább

Munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggő kártérítés adózása

A régi Mt. (Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény) alapján a munkaviszony jogellenes megszüntetése bírósági megállapítása esetén a munkaviszony a jogellenességét megállapító határozat jogerőre emelkedése napján szűnt meg, ha a munkavállaló nem kérte, vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzte a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését.

Tovább

Számlázó program dokumentációjára vonatkozó változások 2015. január 1-től

Az egyes közvetett adózási tárgyú PM és NGM rendeletek módosításáról szóló 45/2014. (XII. 30.) NGM rendelet 2015. január 1-jétől módosította a 23/2014. (VI.30.) Rendelet a felhasználói dokumentáció nyelvére vonatkozóan, azzal, hogy az új szabályok az ezen időpont előtt értékesített, használatba vett programok esetében is alkalmazhatók.

Tovább

Számlára vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség esetei

Ha pénztárgép használatra kötelezett adóalany bizonylatolási kötelezettségét online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett részben vagy egészben számla kibocsátásával teljesíti, akkor köteles a pénztárgép használati kötelezettséget eredményező tevékenységhez kapcsolódóan kibocsátott valamennyi számlájáról havi időszakra vonatkozóan, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig az adóhatóság felé a PTGSZLAH adatlap benyújtása útján adatszolgáltatást teljesíteni.

Tovább

AdóTanácsadó archívum

A szaklap számait a kívánt hónapra kattintva töltheti le pdf formátumban. Az archívumban mindig az aktuálisnál egy hónappal korábbi lapszámtól visszamenőleg lehet megtalálni a régebbi anyagokat.

2015

január,  február,  március,  április,  május,  június,

július, augusztus, szeptember, október, november, december

2014

január,  február,  március,  április,  május,  június,

július,  augusztus,  szeptember,  október,  november,  december

2013

január,  február,  március,  április,  május,  június,

július,  augusztus,  szeptember,  október,  november,  december

2012

január,  február,  március,  április,  május,  június,

július,  augusztus,  szeptember,  október,  november,  december

Optimum tartalom - Mintadokumentumok és jogszabályok

 

Jogszabályok

 • 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
 • 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról
 • 2000. évi C. törvény a számvitelről
 • 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről
 • 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról
 


Jogszabályfigyelés

 • Jogszabályfigyelés - 2014. november
 • Jogszabályfigyelés - 2014. március
 • Jogszabályfigyelés - 2014. február
 • Jogszabályfigyelés - 2014. január
 • Jogszabályfigyelés - 2013. december
 • Jogszabályfigyelés - 2013. november
 • Jogszabályfigyelés - 2013. október
 • Jogszabályfigyelés - 2013. szeptember
 • Jogszabályfigyelés - 2013. augusztus
 • Jogszabályfigyelés - 2013. július
 • Jogszabályfigyelés - 2013. június
 • Jogszabályfigyelés - 2013. május
 • Jogszabályfigyelés - 2013. április
 • Jogszabályfigyelés - 2013. március
 • Jogszabályfigyelés - 2013. február
 • Jogszabályfigyelés - 2013. január
 • Jogszabályfigyelés - 2012. december
 • Jogszabályfigyelés - 2012. november
 • Jogszabályfigyelés - 2012. október
 • Jogszabályfigyelés - 2012. szeptember
 • Jogszabályfigyelés - 2012. augusztus
 • Jogszabályfigyelés - 2012. július
 • Jogszabályfigyelés - 2012. június
 • Jogszabályfigyelés - 2012. május
 • Jogszabályfigyelés - 2012. április
 • Jogszabályfigyelés - 2012. március
 • Jogszabályfigyelés - 2012. február
 • Jogszabályfigyelés - 2012. január
 


Adatszolgáltatás

 • Behajtási költségátalány adózási vetülete
 • Bejelentett részesedés kivezetése
 • Bérbeadási tevékenység folytatása a kisadózás fenntartásával
 • Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli mentesülés szociális rászorultság alapján
 • Gépjármű után fizetendő vagyonszerzési illetékkel összefüggésben területi hatály értelmezése
 • Hagyományos pénztárgép adómemóriájának kiíratásának határideje
 • Időszaki elszámolású ügyletek adózási szabályai nem változnak
 • Kisvállalati adóalanyiságot megelőző időszakra vonatkozó követelés, kötelezettség kezelése a kisvállalati adó alapjánál
 • Külföldön fennálló adójogi illetőség igazolásának szabályai 2014-től
 • Online pénztárgépben a számlával bizonylatolt bevételt nem kötelező rögzíteni
 • Szociális hozzájárulási adókedvezmény továbbérvényesítése
 • Tárgyi eszköz beszerzése fejlesztési tartalékból mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítőnél
 • Telefonos ügyintézés lehetőségének kibővülése
 • Visszaváltható utalvány juttatása nem adómentes
 • 2015. évi adónaptár
 • Adóalap forintban történő megállapítása - esettanulmány 1
 • Adóalap forintban történő megállapítása - esettanulmány 2
 • Adóelőleg-nyilatkozat_2012 - családi kedvezmény igénybevételére
 • Adóelőleg-nyilatkozat_2012 - költségek elszámolására
 • Adóelőleg-nyilatkozat_2012 - személyi kedvezmény igénybevételére
 • Adónaptár 2013
 • Adónaptár 2014
 • Áfa adónemre vonatkozó önellenőrzési pótlék megállapításának szabályai
 • A kifizető adóelőleg levonási kötelezettségének változásai 2012. január 1-jétől
 • Igazolási kérelem benyújtható az adóhatóság által közzétett - 2012. október
 • Iskolakezdési támogatás összege - 2012
 • Magasabb összegű tételes adó fizetésének lehetősége - 2014. február

 

 


Minták, segédletek

 • Bejelentett részesedés kivezetése
 • Bérbeadási tevékenység folytatása a kisadózás fenntartásával
 • Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli mentesülés szociális rászorultság alapján
 • Gépjármű után fizetendő vagyonszerzési illetékkel összefüggésben területi hatály értelmezése
 • Hagyományos pénztárgép adómemóriájának kiíratásának határideje
 • Időszaki elszámolású ügyletek adózási szabályai nem változnak
 • Kisvállalati adóalanyiságot megelőző időszakra vonatkozó követelés, kötelezettség kezelése a kisvállalati adó alapjánál
 • Külföldön fennálló adójogi illetőség igazolásának szabályai 2014-től
 • Online pénztárgépben a számlával bizonylatolt bevételt nem kötelező rögzíteni
 • Szociális hozzájárulási adókedvezmény továbbérvényesítése
 • Tárgyi eszköz beszerzése fejlesztési tartalékból mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítőnél
 • Telefonos ügyintézés lehetőségének kibővülése
 • Visszaváltható utalvány juttatása nem adómentes
 • 2015. évi adónaptár
 • Áfa adónemben végzett ellenőrzés során feltárt adókülönbözet után számítható késedelmi pótlék
 • A fordított adózás alá tartozó ügyletek számlázása, adófizetési kötelezettség keletkezése.rtf
 • A vevő adószámának számlán történő feltüntetésére vonatkozó adóhatósági tájékoztatás - 2013. június
 • Az adóhatóság az ellenőrzés lezárásáig bevonhatja a vizsgálat alá vont adózó iratait - 2014. január
 • Béren kívüli juttatások
 • Cégautó magánhasználata
 • Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli mentesülés szociális rászorultság alapján
 • Egyszerűsített vállalkozói áttérés a kisadózásra - 2013. január
 • Egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alóli kijelentkezés
 • Eva alól a KATÁ-ra áttérők alanyi adómentesség - 2013. február
 • Gyűjtőszámlára vonatkozó szabályok 2013. január 1-jétől - 2013. március
 • Időszaki elszámolású ügyletek adózási szabályai nem változnak
 • Importszolgáltatás utáni adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja - 2013. szeptember
 • Ingatlanok forgalmi értékadatai
 • Innovációs járulékelőleg feltöltése - 2013. január
 • Iskolakezdési támogatás összege - 2012
 • KATÁ-ra történő áttérés egyes buktatói - 2013. február
 • Katás adóalanyt nem terheli bejelentési kötelezettség az adóalanyisága megszűnéséhez kapcsolódóan - 2013. október
 • Kiküldetési rendelvény
 • Kisadózás vállalkozások tételes adózásának hatálya alá történő bejelentkezésre vonatkozó szabályok - 2012. december
 • Kisvállalati adóalanynak nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni - 2013. június
 • Kisvállalati adózás választásának bejelentésére vonatkozó szabályok - 2012. december
 • Külföldi kiküldetés
 • Megbízási díj kifizetéséhez 2012. január 1-jétől munkáltatói igazolás nem szükséges
 • Melléklet - A szociális hozzájárulási adó terhére érvényesíthető adókedvezmény c. cikkhez
 • Mikor lehet a végszámla kibocsátását mellőzni - 2013. szeptember
 • Munkába járás elszámolása
 • Nyílt végű pénzügyi lízing eltérő megítélése az áfában és a számvitelben - 2013. augusztus
 • Online pénztárgép beszerzéséhez kapcsolódó támogatás igénybevételének határideje - 2014. február
 • Online pénztárgépben a számlával bizonylatolt bevételt nem kötelező rögzíteni - 2014. április
 • Online pénztárgépek bevezetésének folyamata - 2013. október
 • Önellenőrzési nyilvántartás
 • Pénztárgépek szervizelésére jogosult vállalkozások - 2013. május
 • Pénztárgépet használó kataadóalanyoknak nem szükséges külön bevételi nyilvántartás vezetése - 2013. július
 • Pénzügyileg nem rendezett beszerzésre jutó levonható adó
 • Rugalmas béren kívüli juttatások - nyilatkozat
 • Saját gépjármû hivatali használata
 • Szakképzési hozzájárulás bevallásával kapcsolatos adóhatósági tájékoztatás
 • Személygépkocsi javítása során felhasznált alkatrészeket terhelő adó levonása - 2013. április
 • Szociális hozzájárulási adókedvezmények 2015. január 1-től
 • Úthasználati díj nyilvántartása
 • Útszakasz mentesítés az EKAER-ben
 • Üdülési csekk nyilatkozat
 • Változások a járulékfizetésben - 2013. augusztus
 • Sport- és kulturális eseményen való részvételt biztosító adómentes juttatás utalvány formájában is biztosítható - 2013. november
 • Felszámolás útján megszűnt betéti társaság - 2013. december
 • Széchenyi Pihenő Kártyán fel nem használt, a munkáltatóhoz visszautalt juttatások számviteli elszámolásának szabályai
 • Gépjármű után fizetendő vagyonszerzési illetékkel összefüggésben területi hatály értelmezése
 • NAV 2016. évi ellenőrzési tevékenysége

 

 


Útmutatók

 • Behajtási költségátalány adózási vetülete
 • Bejelentett részesedés kivezetése
 • Bérbeadási tevékenység folytatása a kisadózás fenntartásával
 • Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli mentesülés szociális rászorultság alapján
 • Gépjármű után fizetendő vagyonszerzési illetékkel összefüggésben területi hatály értelmezése
 • Hagyományos pénztárgép adómemóriájának kiíratásának határideje
 • Időszaki elszámolású ügyletek adózási szabályai nem változnak
 • Kisvállalati adóalanyiságot megelőző időszakra vonatkozó követelés, kötelezettség kezelése a kisvállalati adó alapjánál
 • Külföldön fennálló adójogi illetőség igazolásának szabályai 2014-től
 • Online pénztárgépben a számlával bizonylatolt bevételt nem kötelező rögzíteni
 • Szociális hozzájárulási adókedvezmény továbbérvényesítése
 • Tárgyi eszköz beszerzése fejlesztési tartalékból mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítőnél
 • Telefonos ügyintézés lehetőségének kibővülése
 • Visszaváltható utalvány juttatása nem adómentes
 • A társas vállalkozások vezető tisztségviselőjének jogállása
 • Az adóhatóság a közjegyzőt annak kérésére tájékoztatja az elhunyt adófolyószámlájának egyenlegéről - 2014. január
 • Az adóhatóság bírságolási gyakorlatára vonatkozóan új útmutató került kiadásra
 • Az Európai Unió Bírósága ítélete - 2012. június 21
 • Bankkártyával történő adófizetés lehetőségei
 • Devizahitelek végtörlesztéséhez kapcsolódó adó és illetékszabályok
 • Ellenőrző lista fiktív számla befogadásának elkerülése érdekében
 • Értékcsökkenési leírás alapján ajándékba kapott ingatlan esetében
 • IBAN Internet 20130215
 • Iskolakezdési támogatás összege - 2012
 • Jegybanki alapkamat változásának hatása - 2012. augusztus
 • Levonási hányad megállapításainak szabálya - 2013. július
 • Mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők kötelező továbbképzését terhelő adó - 2013. május
 • NAV 2012. évi ellenőrzési irányok
 • NAV közlemény - A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai (2013.05.08)
 • NAV közlemény - Az adó- és vámhatósági eljárásokra vonatkozó illetékszabályok
 • NAV közlemény - az online pénztárgépekre való átállásról
 • NAV közlemény - külföldi áfa-visszatérítés 2013. szeptember
 • NAV közlemény - Online pénztárgépek
 • NAV közlemény - Trafik engedélyezéssel kapcsolatos felhívás
 • Számla - internet 20130215 változásokkal
 • Takarékbetét fogalmának megszűnése - 2013. április
 • Üdülési csekk kérvény
 • Ügyfélkapuhoz kapcsolódó regisztrációs szolgáltatások bővülése - 2012. október
 • Kata tv. szerint bevételi nyilvántartás nem váltja ki az áfanyilvántartásokat - 2013. november
 • Az ügyvéd téves áfanyilatkozata utólag korrigálható - 2013. december
 • Az adóhatósági döntést megalapozó iratok való betekintés korlátozása
 • Telefonos ügyintézés lehetőségének kibővülése